SEDANG KEUDARA : Loading...

18 November 2012

Cubaan Isreal membunuh Perdana Menteri Palestin


Israel cuba bunuh PM Palestin ISRAEL 

Seorang pegawai hamas memeriksa satu bom yang
tidak meletup selepas di lancarkan  jet israel
Gaza : Israel cuba membunuh Perdana Menteri Palestin daripada pergerakan Hamas, Ismail Haniyeh semalam pada hari ke-4 serangan udara di Gaza dengan membedil pejabatnya dan Kementerian Dalam Negeri.


Haniyeh tidak berada di pejabatnya ketika serangan menyasarkan pegawai kanan Hamas, Abu Hassan Salah menyebabkan rumah tiga tingkat miliknya musnah sama sekali.


Seramai 30 orang ditarik keluar daripada runtuhan kediaman berkenaan ketika laporan menyatakan Israel mengerah 75,000 askar simpanan untuk mengambil bahagian dalam kemungkinan menawan Gaza.


Petanda semakin kukuh bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mahu melancarkan serangan di Gaza selepas tenteranya mengumumkan semua orang awam dilarang menggunakan lebuh raya menuju wilayah Palestin itu dan dua jalan raya di sempadannya

Seramai 1.7 juta penduduk Palestin tinggal di Gaza yang dilaporkan sebagai penjara terbesar dunia.

Kereta kebal dan senjata lain sudah dilihat di zon sempadan dengan 16,000 askar simpanan sudah bersiap sedia bertugas.

Tentera Israel memberitahu, 367 roket dilancarkan dari Gaza sejak Rabu lalu dan 222 lagi dipintas sistem anti peluru berpandunya yang digelar Iron Dome.
Pegawai di Gaza berkata, 41 warga Palestin terbunuh, 20 adalah orang awam termasuk lapan kanak-kanak dan seorang wanita hamil sejak Israel melancarkan serangan empat hari lalu.

Khamis lalu, tiga orang awam Israel maut disebabkan serangan roket Palestin.

Sementara itu, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menghubungi Netanyahu bagi membincangkan langkah memberhentikan keganasan, kata Rumah Putih.

Obama menekankan sekali lagi sokongan Amerika kepada Israel untuk mempertahankan diri selain menyuarakan rasa kesal atas kematian orang awam Yahudi dan Palestin.

Wartawan tentera radio Israel berkata, ibu pejabat tentera mengarahkan pihak berkuasa perbandaran melakukan persiapan kerana pertempuran boleh mengambil masa tujuh minggu.

Perang terakhir di Gaza membabitkan serangan udara Israel selama tiga minggu pada 2008-2009.

Kempen itu menyebabkan lebih 1,400 penduduk Palestin terbunuh, kebanyakannya orang awam.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon dijangka mengunjungi Mesir dan Israel minggu depan bagi menggesa pertempuran dihentikan.

News Feed dari Suara FM

Berita Luar Negara | PALESTIN

Lembaga Zakat Selangor